Ethiopia I Welena I Washed I 250g

Chuťový profil: kvety, červené ríbezle, čierny čaj

Producent: Tesfaye Bekele

Farma: Suke Quto Farm
Oblasť: Ethiopia, Guji
Spracovanie: Washed
Odroda: Welicho, Kurume
Výška: 1850-2000 m.n.m.

Tohtoročná úroda Etiópie Welena je kvetinová káva s ostrými príchuťami červených ríbezlí a čierneho čaju. Káva pochádza od Tesfaye Bekele, neuveriteľne motivovaného výrobcu kávy, s ktorým Johan&Nystrom spolupracuje od roku 2012.

Tesfaye Bekele, agronóm, ekonóm a špecialista na kávu, je jedným z priekopníkov kávy v Guji. Tento región bol dlho zatienený slávnejšími regiónmi Sidamo a Yirgacheffe a nemal takmer žiadnu produkciu kávy. Po ťažkých lesných požiaroch na konci 90. rokov dostal Tesfaye, ktorý vtedy opustil rodinnú kávovú farmu a namiesto toho pracoval pre ochranu životného prostredia pre etiópsku vládu, za úlohu postarať sa o postihnuté oblasti. Vysadil lesy a kávovníky, aby obnovil prírodu a ľuďom v tejto oblasti poskytol zdroj príjmu.

Tesfaye si rýchlo uvedomil, že sa musí ujať vedenia, aby v oblasti priniesol udržateľnú a dlhodobú zmenu. Založil pestovateľskú škôlku a začal pestovať kávovníky, no po tom, čo vysvetlil, že tieto kávovníky neprinesú úrodu za 4 až 5 rokov, bol záujem farmárov v tejto oblasti nízky. Tesfaye sa potom rozhodol rezignovať na svoju prácu v kancelárii, stal sa farmárom kávy na plný úväzok a založil farmu Suke Quto. Keď potom farmári v okolí videli, ako jeho pôda prekvitá a prvá úroda sa vydarila, mnohí za ním prišli a žiadali, aby si kúpil sadenice z jeho škôlky, aby si sami vypestovali kávu. Mnohí z týchto farmárov dodnes dodávajú svoje kávové čerešne do umývacej stanice, ktorú vlastní Tesfaye.

Miesto, kde sa Suke Quto nachádza, je charakteristické vysokými horami, náhornými plošinami a údoliami. Sopečná pôda v tejto oblasti je veľmi úrodná a Tesfaye prevádzkuje farmu výlučne pomocou organických procesov. Káva rastie obklopená inými stromami a kríkmi a jej konáre a listy sa používajú ako kompostový materiál na ďalšie obohatenie pôdy. Väčšina kávovníkov bola vysadená okolo roku 2004 a Tesfaye okrem svojich 221 hektárov kávovníkov nakupuje aj čerešne od 171 blízkych rodinných fariem a spracováva ich v umývacej stanici. Každý rok je na zber a spracovanie kávy v Suke Quto potrebných viac ako 200 ľudí.

V umývacej stanici sa kávové čerešne preplachujú v dlhých kanáloch, aby sa vytriedili len tie skutočne zrelé. Potom sa olúpajú/rozdrvia v takzvanom Agared stroji, ktorý zanechá všetok sliz na zrnách, t. j. cukrovú vrstvu, ktorá obklopuje kávové zrná pod ovocím. Prírodný cukor znamená, že káva následne fermentuje vo vodných nádržiach 35-48 hodín. Čas závisí od počasia - čím teplejšie počasie, tým rýchlejšie kvasenie. Nakoniec sa vložia do ďalšej vodnej nádrže, aby sa opláchla posledná časť fermentácie a káva získala ešte čistejšiu a chrumkavejšiu chuť.

Tesfaye sa zameriava na kávu šetrnú k životnému prostrediu a na ekonomický rast komunity. Inými slovami, ľudia by mali mať živobytie zo svojej udržateľnej výroby kávy. V priebehu roku 2021 bol implementovaný pilotný projekt, kde je možné všetky transakcie v platobnom reťazci sledovať pomocou technológie blockchain. To znamená, že všetko je vysledovateľné, od individuálneho zberača až po export zelenej kávy. 

14,90 €