Semeon Abay I Ethiopia I Competition Series 94,50 I 250g

Limitka

''Competition Series I Premium Rarities''

Chuťový profil: baza, mango, ananás, broskyňa, hruška, cider, kakao

Producent: miestni farmári
Oblasť: Etiópia, Guji
Spracovanie: innovative (tajné)
Odroda: heirlooms
Výška: 2000 m.n.m.
Cupping score: 94,50

Vhodné na: espresso aj filter

Tieto zrná pochádzajú zo spracovateľskej stanice Adola v Guji s podporou producenta Israel Degfa, kde sa uskutočňujú vzrušujúce experimenty pri spracovaní káv. Tento lot je spracovaný technikou nazývanou "vaková fermentácia / bag fermantation" a je pomenovaná po Semeonovi Abayovi, osobe, ktorá toto spracovanie riadi.

Káva, ktorá je výsledkom tohoto experimentu, nevyzerá pekne, ale jej chuť je vynikajúca. Namiesto ručného zberu kávy, pri ktorom sa odstránňujú všetky menej než nádherne vyzerajúce zrná, sú ponechané v šarži, pretože dávajú káve iný rozmer. V Gardelli sú už dlho presvedčení, že heterogénne, "nedokonalé" zrná poskytujú skutočne vynikajúce šálky.

Kávové zrná pochádzajú z vysokých nadmorských výšok, okolo 2000 m nm, a pred začiatkom fermentácie sa ručne triedia. Čerešne sa potom plnia do polypropylénových vriec, ktoré sa ukladajú do kôp po dvoch. Každých 12 hodín, počas piatich dní, sa vrecia otáčajú, takže vrece na spodnej strane sa premení na vrece navrchu. Obmedzením cirkulácie vzduchu okolo čerešní sa uľahčuje rozvoj mliečnych baktérií, výsledkom čoho sú intenzívne, ovocné a sladké kávy. Po piatich dňoch sa čerešne vyberú z vriec a rozložia sa v tenkých vrstvách na sušiace postele, aby sa zastavil proces fermentácie. Priemerná doba schnutia je 15-20 dní.


60,00 €